7 gode råd til din skiferie fra din kiropraktor

7 gode råd til din skiferie fra din kiropraktor

Vinterferien er lige rundt om hjørnet. Mange tager på skiferie i uge 7. Skiløb er en krævende sport: Ikke kun fordi de fleste af os kun står på ski en gang om året og derfor har lidt rutine, men også fordi kroppen er udsat for store udfordringer, når vi står på ski.

Man kan mærke, at vi er fysisk udmattede efter en dag på ski. Skiløb kræver fleksibilitet, udholdenhed, mobilitet og balance. Skiløb lægger yderligere fysisk belastning på vores muskler såvel som på vores led (knæ, hofter, skuldre, håndled) og på rygsøjlen (nakke, ryg). 

Risikoen for skader ved skiløb er høj

Risikoen for skader ved skiløb (alpint skiløb) er høj – på grund af forkert holdning eller bevægelse og på grund af fald og ulykker såsom kollisioner. Ca. 47.000 skiløbere kom til skade, mens de stod på ski i Østrig i sæsonen 2023/2024 (se ASU 2024: 2). 57% af skiløbere måtte behandles på sygehus på grund af en skiulykke (se ASU 2024: 5). Knæskader (27,4% af skader var knæskader) og skulderskader (16,8% af alle skader) er hyppigst (se ASU: 7). 21% af skaderne i sæsonen 2023/2024 var forårsaget af kollisioner (se ASU 2024: 2). 

Som kiropraktor vil jeg gerne give dig 7 gode råd for at forebygge skader:

  1. Sørg for, at du kan stole på dit udstyr. Tjek dit udstyr grundigt igennem inden skisæsonen begynder.
  2. Beskyttelse forhindrer skader. Brug først og fremmest en hjelm for at forhindre risikoen for kraniebrud og alvorlige hovedskader i tilfælde af fald eller kollision. For dem med problemer eller eksisterende skader, kan seler give beskyttelse. For eksempel kan knæstøttebind reducere risikoen for knæskader med 90 %. Overvej også håndledsbeskyttere og rygbeskyttere.
  3. Små fejl eller dårlig teknik øger risikoen for fald. Professionelle atleter er også opmærksomme på deres teknik og praktiserer den. Overvej at booke et kort genopfriskningskursus for at friske op på din teknik, forbedre den eller lære en ny teknik. Ud over den fysiske form kan undervisningen også omfatte skiløbsregler, identifikation af farlige ruter og træning for at undgå kollisioner, som også hjælper med at forhindre skader.
  4. Da skiløb har en stærk indflydelse på vores led, rygsøjle og muskler, er det vigtigt at forberede din krop til skiløb. Det er bedst at arbejde på din form inden skisæsonen starter. Kardiovaskulær træning, udholdenhedstræning og styrkelse af styrke, balance og mobilitet anbefales. 
  5. Vær opmærksom på begrænsninger i din mobilitet. Fleksibilitet er nøglen til at forebygge skader. Vi står klar til at hjælpe dig med at forbedre bevægeligheden af ​​dine led og muskler eller vi kan tjekke dig igennem for at se fx om dit knæ er i orden før du tager på skiferie.  
  6. Når du rammer pisterne, så glem ikke at varme op og strække dig, før du begiver dig ud. 
  7. En kropsstilling, som er stærkt fremadlænet, såsom alpint skiløb, belaster rygsøjlen øget. At sidde på hug ned ad bakke i længere tid, stå på ski på pukkelpister eller hoppe belaster rygsøjlen meget. Hvis du har rygproblemer, så undgå disse stillinger og kør oprejst i stedet. Opretstående skiløb belaster rygsøjlen mindre, fordi benene er polstrede.

Vær opmærksom på din kropsholdning og forberedelse, når du står på ski – dit bevægeapparat vil takke dig.

Smerter eller nedsat mobilitet efter din skiferie

Efter din skiferie: Hvis du oplever smerter eller nedsat mobilitet efter din skiferie (f.eks. i ryggen, knæ, hofter, skuldre, nakke, håndled eller hovedpine) eller hvis du er faldet under skiløb og har nu smerter (uden åbne sår), står vi selvfølgeligt også klar til at hjælpe dig. 

ASU 2024: Auswertungsstelle für Skiunfälle, Unfälle und Verletzungen im alpinen Skisport, Zahlen und Trends der Saison 2023/2024, https://www.stiftung.ski/fileadmin/Dateimanagement/ASU_Analyse_2023_2024.pdf (17/01-2025).

Picture of Alexander Meier

Alexander Meier

Kiropraktor, klinikejer

Kiropraktor Alexander Meier_150x150

Alexander Meier

Kiropraktor, klinikejer