Knæartrose, ofte også kaldt slidgigt i knæet, er langsomt tiltagende forandringer i knæleddet og de øvrige strukturere i knæet pga af slitage. Det kan være svært og smertefuld at bevæge knæet, især ved gang.
Erik Poulsens forskergruppe undersøgte, hvor høj risikoen for knæartrose er som følge af en knæskade, nærmere bestemt efter en forreste korsbåndsskade, meniskskade eller en kombination af de to skader.
Forskergruppen kiggede på videnskabelig litteratur, som omfattede studier med over to års opfølgning efter en knæskade, med personer over 18 år og det andet knæ eller uskadede grupper som sammenligning. Resultatet af undersøgelserne blev defineret ved røntgenbilleder, symptomer eller selvvurderede symptomer.
Hvordan kom forskerne frem til deres resultat?
Risikoen for afvigelse for videnskabelige undersøgelser blev kontrolleret af forskergruppen, og andre statistiske metoder blev brugt til at sammenligne studier. 4.559 undersøgelser blev på forhånd udvalgt, og 261 videnskabelige undersøgelser blev evalueret i fuldtekst.
Knæartrose blev påvist ved røntgen af knæet i 96 % af undersøgelserne. Med hensyn til forreste korsbåndsskade blev 12 forskningsstudier (185.276 deltagere, gennemsnitsalder 28,0 år, 35 % kvinder) inkluderet. Der blev brugt 12 videnskabelige undersøgelser (6.211 deltagere, gennemsnitsalder 33,0 år, 23 % kvinder) angående meniskskader.
For den kombinerede skade af det forreste korsbånd og menisken blev 18 undersøgelser (1.295 deltagere, gennemsnitsalder 25,5, 32 % kvinder) taget i betragtning. Inkonsistensen af vurderinger på tværs af undersøgelser for de tre typer skader varierede fra 57 % til 91 %.
Hvor høj er risikoen for knæartrose efter en knæskade?
Risikoen for at udvikle knæartrose som følge af en forreste korsbåndsskade eller meniskskade er fire til seks gange højere sammenlignet med risikoen for at udvikle knæartrose i et uskadt knæ.
Hvis der er tale om en kombineret skade af en forreste korsbåndsskade og en skade i menisken, er risikoen for at udvikle knæartrose syv gange højere end ved et uskadet knæ.
Dette er dog på baggrund af den store uoverensstemmelse i undersøgelsernes vurderinger.
Kilde: Poulsen, Erik/Goncalves, Glaucia/Roos, Ewa/Thorlund, Jonas/Juhl, Carsten 2017: Quantifying the risk of developing knee osteoarthritis following knee injury – a systematic review and meta-analysis, ECU convention 2017 research presentations, Limassol, Cypern, 25.-27. maj 2017, https://chiromt.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12998-017-0166-7 (14/01-2025).